Atlas lokomotiv Atlas lokomotiv
Vítejte na Atlasu lokomotiv,
nejrozsáhlejším přehledu lokomotiv na českém internetu!
Přehled elektrických lokomotiv.
Aktuálně obsahuje 38 řad hnacích vozidel.
Přehled elektrických jednotek.
Aktuálně obsahuje 7 řad hnacích vozidel.
Přehled motorových lokomotiv.
Aktuálně obsahuje 37 řad hnacích vozidel.
Přehled motorových vozů a jednotek.
Aktuálně obsahuje 17 řad hnacích vozidel.
AtlasLokomotiv.net nově na Facebooku!
Navštivte naši stránku a staňte se fanouškem.
AtlasLokomotiv.net na Facebooku

709.4

 
709.401-4 CZ LOKO
Mezinárodní značení 709.4
Rok výroby 2004
Trakce nezávislá s elektrickým přenosem výkonu
Typ vozidla dvounápravová kapotová posunovací lokomotiva
Provozovatel CZ LOKO
Výkon 392 kW
Maximální rychlost 80 km/h
 

Vývoj a výroba

Lokomotiva řady 709.4 je první českou motorovou lokomotivou vyrobenou po zániku společnosti ČKD Dopravní systémy, která sdružovala ČKD Lokomotivku, ČKD Trakci a ČKD Spalovací motory. Výrobcem lokomotivy je holding ČMKS, dnes CZ LOKO, kde je zaměstnána řada konstruktérů, pracujících dříve pro ČKD Dopravní systémy. Lokomotiva má podobné technické řešení, parametry, vzhled i provozní určení jako řada 708, jedná se ale o zcela novou konstrukci. Rozhodnutí o vzniku této lokomotivy padlo v roce 2002, cílem bylo výrobně ji dokončit do veletrhu dopravní techniky Innotrans v Berlíně v roce 2004. Lokomotiva měla navazovat na prototyp 709.701-7. Na sklonku roku 2003 se ČMKS společně se společností Inekon Group účastnilo výběrového řízení o dodání 10 lokomotiv pro posunovací a lehkou traťovou službu, které vyhlásily Srbské železnice (JPŽS). Český výrobce uspěl. Zatímco dne 11.9.2004 měla prototypová lokomotiva 709.401-4 "předpremiéru" v České Třebové, o tři dny později, 14.9.2004 na pražském hlavním nádraží proběhlo slavnostní představení a křest lokomotivy na jméno "Effishunter" - slovní hříčka, přeložitelná jako "efektivní posunovací lokomotiva". Po představení, kterého se zúčastnil i tehdejší premiér Stanislav Gross, lokomotiva odjela na výstavu Innotrans, kde vzbudila zaslouženou pozornost. V listopadu 2004 byla kompletně dokončena a zkoušky na ŽZO Cerhenice proběhly počátkem roku 2005. V roce 2005 byla také dokončena první sériová lokomotiva s určením pro Srbské železnice - za zmínku stojí, že na 47. mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně získal tento stroj Zlatou medaili. První dvě lokomotivy byly k odběrateli přepraveny v prosinci 2005, poslední dvě lokomotivy následovaly v dubnu 2006. Na podzim 2006 byly na Balkán pro státní železnice dodány ještě dvě lokomotivy této řady, další dvě následovaly na podzim 2008, tentokrát ale pro těžební společnost PD Rudarski basen "Kolubara". Cena jedné lokomotivy činí přibližně 20 000 000 Kč.

Provoz

Lokomotivy jsou navrženy pro středně těžkou posunovací službu a lehkou traťovou službu. Tímto způsobem také slouží v Srbsku na státních železnicích. Poslední dva do Srbska dodané stroje však slouží ve speciálních podmínkách težebně-energetického lignitového provozu. Samotný prototyp 709.401-4 je neadresný - je v provozu společnosti CZ LOKO.

Mechanická část

Uspořádání lokomotivy

Lokomotiva řady 709.4 je rámová kapotová dvounápravová lokomotiva se dvěma sníženými představky, mezi nimiž je situována věžová kabina strojvedoucího s negativně skloněnými čely. Představky se směrem od kabiny svažují dolů z důvodu zajištění lepších výhledových podmínek strojvedoucího. Kabina strojvedoucího vyhovuje kinematickému obrysu UIC 505. Je přístupná z obou stran z ochozů, odkud jsou přístupná i zařízení umístěná pod kapotami. V kabině jsou diagonálně umístěna dvě řídicí stanoviště. Nalevo od jednoho řídicího pultu je situován elektrický rozváděč, nalevo od druhého pultu je umístěna mikrovlnná trouba. V delším představku je usazeno trakční soustrojí a kompresor. V kratším představku se nachází panel vzduchotechniky, brzdový odporník a elektrický rozváděč. Uprostřed rámu jsou z vnější strany podélníků umístěny dvě palivové nádrže a akumulátorové baterie.

Pojezd

Hlavní rám je svařovaný z ocelových profilů a sestává ze dvou podélníků, dvou čelníků a dvou příčníků. Čelníky nesou tažné a narážecí ústrojí, za nímž jsou umístěny deformační členy, zvyšující pasivní bezpečnost lokomotivy. Podlaha ochozů, přístupných zapuštěnými šikmými schůdky, je zhotovena z ocelových plátů. V rámu podvozku jsou kyvnými rameny vedena dvě dvojkolí. Odpružení dvojkolí je řešeno ocelovými spirálovými pružinami, doplněnými ve svislém směru kapalinovými tlumiči. Prostřednictvím pružných opěr je v hlavním rámu zavěšena dvojice trakčních motorů s tlapovými ložisky, pohánějící dvojkolí čelně ozubeným převodem. Obě dvojkolí jsou jednostranně impulzně pískována, ve výbavě je i zařízení pro mazání okolků plastickým mazivem.

Spalovací motor

V zadní kapotě je pevně v pomocném rámu uloženo motorgenerátorové soustrojí, sestávající ze spalovacího motoru a trakčního generátoru. Pomocný rám je na hlavním rámu uložen pružně prostřednictvím pryžokovových sloupků. Spalovací motor je typu Caterpillar C15 a vyznačuje se spolehlivým, úsporným a ekologickým provozem. Jedná se o vznětový čtyřdobý řadový šestiválec, orientovaný nastojato. Ventilový rozvod je typu OHC. Vstřikování paliva je přímé, vstřikovače jsou elektronicky řízené (systém EUI). Agregát je přeplňován turbodmychadlem, poháněným výfukovými plyny. Chlazení motoru je vodní s uzavřeným okruhem a bypassem, chladič je umístěn v čele delší kapoty. Mazání motoru je olejové, tlakové. Motor může být předehříván, a to pomocí nezávislého zdroje Eberspächer. Spalovací motor je řízen elektronickým systémem, poskytujícím současně provozní monitoring a základní diagnostiku.

Pneumatická a brzdová výzbroj

Stlačeným vzduchem zásobuje dva hlavní vzduchojemy tříválcový dvoustupňový kompresor 3 DSK 100, poháněný od volného konce hřídele trakčního alternátoru přes elektromagnetickou spojku. Lokomotiva je vystrojena samočinnou tlakovou brzdou, přímočinnou brzdou, zajišťovací střadačovou brzdou a doplňkovou (parkovací) brzdou. Samočinná brzda je soustavy DAKO DK-GP s brzdovým rozváděčem DAKO DK-CV1nD 10 a tlakovým relé. Brzda je řízena elektrickým brzdičem DAKO BSE, ovládaným dvěma ovladači Alfa Union HH222. Taktéž přímočiná brzda je elektricky řízena. Zajišťovací brzda působí oboustranně na jedno kolo každého dvojkolí. Lokomotiva má čtyři brzdové válce s integrovanými stavěči odlehlosti zdrží. Brzdový účinek je vyvozován oboustranně na obě dvojkolí prostřednictvím dvoušpalíkových zdrží.

Elektrická část

Trakční generátor

Trakční dvouložiskový generátor je typu TA 611 a jedná se o střídavý třífázový alternátor s cizím buzením. Stator alternátoru je přírubově přimontován ke skřínu spalovacího motoru, rotor alternátoru je poháněn setrvačníkem spalovacího motoru prostřednictvím pružné spojky Centamax. Buzení trakčního alternátoru je realizováno budičem GB 112 L s pulzní regulací, poháněným klínovým řemenem od volného konce alternátoru. Střídavý proud z alternátoru je veden do třífázového můstkového trakčního usměrňovače, chlazeného vzduchem. Po usměrnění napájí trakční motory.

Trakční motory

Trakční motory typu SKD TE 015 C jsou stejnosměrné sériové čtyřpólové elektromotory s cizí ventilací, zapojené trvale do série. Chlazení trakčních motorů zabezpeče elektricky poháněný ventilátor, umístěny mezi podélníky hlavního rámu. Trakční motory pracují v režimu s plným i zeslabeným buzením. V režimu EDB jsou buzení napájena z trakčního alternátoru.

Elektrodynamická brzda

Lokomotiva disponuje elektrodynamickou odporovou brzdou, pracující ve spádovém a zastavovacím režimu. Při poklesu rychlosti pod spodní mez účinnosti EDB je tato vystřídána doplňkovou parkovací brzdou.

Regulace výkonu

Regulaci trakčního soustrojí zajišťuje elektronický regulátor NES Nová Dubnica. Požadavek na poměrný tah je volen pákovým řídicím kontrolérem, který je současně i směrovým kontrolérem a ovladačem EDB. V rozmezí 0-20 km/h může být využita automatická regulace rychlosti.

Baterie, výbava

Palubní síť o stejnosměrném napětí 24 V je napájena z alkalické baterie Saft Ferak 18 KPH 150P o kapacitě 150 Ah. Lokomotiva se může pohybovat i přímým napájením elektrovýzbroje z baterie. Řídicí obvody umožňují dvoučlenné řízení dvou spřažených lokomotiv. Součástí výbavy lokomotivy je elektronický rychloměr UniControls a zařízení pro kontrolu bdělosti strojvedoucího ZKB-02.

Fotogalerie

709.401-4 ČMKS
709.401-4 ČMKS Jeneč
120 ČD
25.3.2005
© David Švestka

1024x683 px | 243 kB
 
Typový výkres
Typový výkres 1024x675 px
83 kB
 
Technické údaje
VýrobceČMKS Holding
Rok výroby2004
Vyrobeno ks1
Délka přes nárazníky9 450 mm
Délka rámu8 050 mm
Šířka3 100 mm
Výška4 240 mm
Rozvor náprav4 700 mm
Uspořádání pojezduBo
Služební hmotnost36 t
Průměr nových dvojkolí1 050 mm
Rozchod1 435 mm
Nápravový převod1:5,2
Typ spalovacího motoruCaterpillar C 15
Objem spalovacího motoru15,2 l
Vrtání137 mm
Zdvih171 mm
Otáčky volnoběžné600 ot./min
Otáčky jmenovité2 100 ot./min
Přenos výkonuelektrický střídavě-stejnosměrný
Typ trakčních motorůTE 015 C
Trvalá tažná síla58 kN
Maximální tažná síla108 kN
Maximální brzdná síla EDB63 / 54 kN 1
Regulace výkonuelektronický regulátor
Trvalý výkon SM392 kW
Trvalý výkon EDB473 kW
Trvalá rychlost16,1 km/h
Maximální rychlost80 km/h
1 ... Spádový / zastavovací režim
 
Přezdívky
Effishunter
Spíše než o přezdívku jde o obchodní označení lokomotivy. Tato slovní hříčka je spojením dvou anglických slov - "efficient" a "shunter", tedy "efektivní posunovací lokomotiva".
 
Poslední aktualizace popisné části: 6.6.2010
Veřejné použití jakékoliv části této stránky je podmíněno uvedením zdroje.

Popis | Fotogalerie | Technické údaje | Přezdívky
Rychlá navigace
Drážní vozidla Přehled vozidel v Atlasu Jak se řídí lokomotiva Značení hnacích vozidel Nátěry hnacích vozidel Nerealizovaná vozidla Typy drážních vozidel Kategorie vlaků ČD Konstrukce lokomotiv Pojezdy, podvozky Spalovací motory lokomotiv Přenosy výkonu Regulátory trakčního soustrojí Trakční motory Trakční transformátory Brzdová zařízení Stanoviště, strojovny Kontroléry, odporníky Trakční měniče Sběrače, odpojovače Hlavní vypínače, el. ochrany Lexikon pojmů O Atlasu lokomotiv Kontakt Použité prameny Partneři
ŽelPage Karosářské práce
Statistika