Atlas lokomotiv Atlas lokomotiv
Vítejte na Atlasu lokomotiv,
nejrozsáhlejším přehledu lokomotiv na českém internetu!
Přehled elektrických lokomotiv.
Aktuálně obsahuje 38 řad hnacích vozidel.
Přehled elektrických jednotek.
Aktuálně obsahuje 7 řad hnacích vozidel.
Přehled motorových lokomotiv.
Aktuálně obsahuje 37 řad hnacích vozidel.
Přehled motorových vozů a jednotek.
Aktuálně obsahuje 17 řad hnacích vozidel.
AtlasLokomotiv.net nově na Facebooku!
Navštivte naši stránku a staňte se fanouškem.
AtlasLokomotiv.net na Facebooku

812 ČD

 
812.613-8 ČD
Mezinárodní značení 95 54 5 812 xxx - x
Rok výroby 2001
Trakce nezávislá s hydromechanickým přenosem výkonu
Typ vozidla dvounápravový motorový osobní vůz
Provozovatel ČD
Výkon 242 kW
Maximální rychlost 80 km/h
 

Vývoj a výroba

První motorový vůz nové řady 812 vznikl v roce 2001 důkladnou rekonstrukcí havarovaného motorového vozu 810.613-0 ČD. Po přestavbě, která proběhla v šumperské firmě Pars nova, byl vůz přeznačen na řadu 812 při zachování původního inventárního čísla - 812.613-8 ČD. Během přestavby vznikla idea řídicího vozu, který by vzhledově odpovídal rekonstruovanému motorovému vozu a navíc by disponoval částečně nízkopodlažním uspořádáním. K rekonstrukci byl přistaven přípojný vůz k motorovému vozu řady 810 - 010.117-0 ČD, který po přestavbě obdržel označení 912.001-5 ČD. Práce na tomto voze byly dokončeny roku 2002. Řídicí vůz může s motorovým vozem tvořit designově ucelenou vratnou soupravu. Tyto přestavby byly vpodstatě experimentem, který měl od základů rekonstruovat vůz řady 810 a 010, přičemž v dalších přestavbách se měly uplatnit jen ty prvky, které budou v provozu řad 812 a 912 shledány účelnými. Soupravy, jejichž předobrazem jsou právě řady 812 a 912, budou označeny řadou 814 a půjde o dvouvozové motorové jednotky. Rekonstrukce realizuje od roku 2005 opět Pars nova.

Provoz

Motorové vozy řady 812 jsou stejně jako jejich předchůdci, vozy řady 810, určeny pro osobní přepravu na vedlejších tratích. Díky povedené modernizaci úroveň komfortu cestujících i provozní výsledky jsou plně vyhovující a dělají tak z původně zastaralých, nepohodlných a ne zrovna krásných vozů opět moderní dopravní prostředky, a to po stránce parametrů, výbavy i designu. V provozu byly sice odhaleny i nedostatky, které by v sériových vozech (tj. v jednotkách řady 814) měly být odstraněny.

Uspořádání

Celková přepravní kapacita motorového vozu činí 84 míst, z toho je 38 míst k sezení a 46 k stání. Půdorysně je motorový vůz řady 812 rozdělen následujícím způsobem: první stanoviště strojvedoucího, první nástupní prostor s buňkou WC, oddíl pro cestující, druhý nástupní prostor a druhé stanoviště strojvedoucího. Jednotlivé oddíly jsou odděleny prosklenými příčkami s elektropneumatickými dveřmi. K příčce mezi WC a nástupním prostorem je postavena skříň elektrického rozváděče, v jehož spodní části je umístěn elektrický brzdič a ostatní pneumatická výzbroj. Sedačky jsou v oddíle pro cestující uspořádány proti sobě ve dvojicích. Nástup do vozu umožňují čtyři elektropneumatické předsuvné dveře s ochranou proti přivření. Trakční výzbroj a pomocné pohony jsou umístěny pod podlahou. Řídicí vůz řady 912 má kapacitu 110 míst celkem, z toho 41 míst k sezení a 69 k stání. Interiér je rozdělen na nízkopodlažní centrální nástupní prostor s toaletou, na dva zvýšené oddíly pro cestující po obou stranách nástupního prostoru a stanoviště strojvedoucího ve shodném provedení jako na motorovém vozu. Nízkopodlažní části zaujímají 50% plochy vozu. Nástupní prostor je z obou stran přístupný dvoukřídlými předsuvnými dveřmi s elektropneumatickým ovládáním. Ve vozech obou řad jsou nové pohodlně čalouněné sedačky s hlavovými a loketními opěrkami. Obložení interiéru je provedeno laminátovými panely. Vytápění vozů je teplovzdušné, zajišťuje jej topný agregát Eberspächer Hydronic 30 s teplovodními výměníky 4V4. Stanoviště strojvedoucího jsou klimatizována. Osvětlení je provedeno zářivkami. Okna v oddílech pro cestující jsou koncipována jako polospouštěcí, okna kryjící se s otevřenými vstupními dveřmi jsou pevná. Okna na stanovištích strojvedoucího jsou spouštěcí.

Mechanická část

Skříň vozu byla kompletně repasována a prodloužena o 50 cm. Za laminátovými čely jsou deformační zóny, zvyšující pasivní bezpečnost strojvedoucího. Skříň byla opatřena novým protikorozním a protivibračním lakem, doplněna byla hluková a tepelná izolace. Podlaha skříně je spřažena se dvěma jednonápravovými podvozky, které jsou odpružené vinutými ocelovými pružinami a doplněné kapalinovými tlumiči. Vůz dostal nová zesílená dvojkolí, protože byl výrazně zvýšen výkon trakčního soustrojí. Jeden podvozek je běžný, druhý trakční. Motorový vůz je osazen novým vznětovým motorem LIAZ M 1.2C ML 640SE, což je ležatý řadový šestiválec s přímým vstřikem paliva, vodním chlazením a přeplňováním. Klikový hřídel motoru je spojen s novou hydromechanickou převodovkou Voith DIWA 864.3, což je samočinná planetová čtyřstupňová převodovka, vybavená retardérem. Výstupní hřídel převodovky navazuje na kloubový hřídel, který pohání novou nápravovou převodovku NKR 16. Spotřeba paliva při trvalém výkonu motoru činí 55 kg/hod. Motorové vozy je možné alternativně dodat i s agregáty MAN či VOLVO. Vůz je vybaven ruční brzdou, samočinnou tlakovou brzdou, přímočinnou brzdou a hydraulickou brzdou (retardérem). Ruční brzda je vřetenová, působící na jedno (přilehlé) dvojkolí. Samočinná tlaková brzda typu DAKO P je řízena elektrickým brzdičem DAKO BSE. Přímočinnou brzdu řídí dva brzdiče DAKO BP. Zdrojem stlačeného vzduchu je původní kompresor 3 DSK 75, který dodává vzduch do hlavního a pomocného vzduchojemu. Obě dvojkolí jsou brzděna oboustranně, a to špalíkovou brzdou. Objem pískojemů činí 56 l.

Elektrická část

K regulaci výkonu spalovacího motoru je určen elektronický regulátor INTELO od firmy Lokel, sídlící v Ostravě. Tento systém zároveň zajišťuje ochranu proti skluzu. Řízení vozu probíhá v jednom ze dvou režimů. Z hlediska řídicího systému je motorový vůz řady 812 kompatibilní s vozy řad 811, 843 a 854 i s příslušnými přípojnými a řídicími vozy. V manuálním režimu je pákovým řídicím kontrolérem přímo regulován výkon vznětového motoru, v automatickém režimu (ARR) strojvedoucí navolí na klávesnici požadovanou rychlost a výkon motoru řídí automatika tak, aby byla udržována předvolená rychlost. Na stanovištích jsou instalovány zcela nové řídicí pulty (bohužel v nepříliš přesvědčivé kvalitě zpracování) s elektronickými rychloměry Metra. Z analogových ukazatelů zůstaly na řídicím pultu pouze manometry a zmiňovaný rychloměr, ostatní ukazatele nahradil monitor zobrazující otáčky motoru, točivý moment, stav paliva, oleje, chladicí kapaliny apod. Na stanovištích jsou instalována zařízení pro kontrolu bdělosti strojvedoucího KBS-E. Palubní síť vozu o stejnosměrném napětí 24 V je napájena ze dvou baterií Saft Ferak 18 KPH 150 P o celkové kapacitě 300 Ah (baterie jsou spojeny paralelně). baterie o kapacitě 300 Ah. V oddílu pro cestující i na bočnicích vozu se nacházejí informační panely na bázi LED diod.

Fotogalerie

812.613-8 ČD
812.613-8 ČD Praha-Braník
210 ČD

© David Švestka

1024x768 px | 151 kB
 
812.613-8 ČD
812.613-8 ČD Praha-Braník
210 ČD

© David Švestka

1024x768 px | 128 kB
 

Technická fotodokumentace

Stanoviště strojvedoucího
Stanoviště strojvedoucího812.613-8 ČD
© David Švestka

1024x768 px | 100 kB
 
Přezdívky
Esmeralda
Podle zeleného laku těchto vozů, připomínajícím oblečení hrdinky stejnojmenné telenovely. Nějakou dobu byly dokonce bočnice vozu opatřeny velkým nápisem "Esmeralda".
 
Veřejné použití jakékoliv části této stránky je podmíněno uvedením zdroje.

Popis | Fotogalerie | Technická fotodokumentace | Přezdívky
Rychlá navigace
Drážní vozidla Přehled vozidel v Atlasu Jak se řídí lokomotiva Značení hnacích vozidel Nátěry hnacích vozidel Nerealizovaná vozidla Typy drážních vozidel Kategorie vlaků ČD Konstrukce lokomotiv Pojezdy, podvozky Spalovací motory lokomotiv Přenosy výkonu Regulátory trakčního soustrojí Trakční motory Trakční transformátory Brzdová zařízení Stanoviště, strojovny Kontroléry, odporníky Trakční měniče Sběrače, odpojovače Hlavní vypínače, el. ochrany Lexikon pojmů O Atlasu lokomotiv Kontakt Použité prameny Partneři
ŽelPage Karosářské práce
Statistika